Stambeno-Poslovni Objekat Po+Pr+(5)+6

Izgled Projektovanog Objekta
Izgled Projektovanog Objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Izgled izgrađenog objekta
Objekat se nalazi u ulici Jovana Skerlića br.22 u Nišu, sastoji se od podruma sa podzemnom garažom, prizemlja u kojem su lokali i 6 spratova sa stambenim jedinicama. Stanovi su veličine od 29m2 (garsonjere) do 83m2 (trosobni stanovi). Ukupno ima 56 stanova.

Lokacija i okolina objekta

Lokacija se nalazi u najužem centru Niša na 50m od Doma Zdravlja. Ulica Jovana Skerlica u kojoj je zgrada je mirna stambena ulica koja izlazi na veoma prometnu ulicu Vojvode Mišića. Lokacija je okružena kako Osnovnim školama i vrtićima, Gimnazijama i Fakultetima tako i Pozorištem lutaka, Bulevarskom pijacom i ostalim infrastrukturnim objektima. Na podjednakoj su udaljenosti Park Čair i Park Svetog Save.

Tehnički opis

Podzemna etaža obuhvata ulaznu rampu sa vratima koja poseduju mehanizam za daljinsko otvaranje. U podrumu je smešteno 18 garažnih boksova za parkiranje automobila, svaki od boksova poseduje segmentna garažna vrata sa ispunom od perforiranog lima I mehanizmom za daljinsko otvaranje. U podrumu je smešteno jos 4 parking mesta što ukupno pruža mogućnost parkiranja 28 vozila na toj etaži. U delu pored tehničkih prostorija smešten je deo za ostave stanara. Komunikacija sa gornjim etažama objekta rešena je preko jednokrakog stepeništa.

U prizemlju je glavni ulaz u objekat. Preko vetrobrna se ulazi u centralni hodnik koji predstavlja centar vertikalnih komunikacija, povezan je sa višim etažama stepeništem I liftom, a sa galerijom za ostave i podrumskom etažom - stepeništem. U hodniku je planirano postavljanje poštanskih sandučića stanara i oglasne table. U prizemlju sa ulične strane je smešten lokal sa magacinom a ostatak prizemne etaže zauzima 9 garažnih boksova od kojih su neki sa ostavom u sklopu istog prostora.

Parter objekta ima kružnu jednosmernu komunikaciju za motorna vozila, preko dva pasaža sa ulične strane i jednim u dvorišnom delu objekta. Obezbedjeno je 17 parking mesta u parteru. Za odlaganje smeća predvidjena su dva kontejnera koja su vizuelno skrivena od ulaza u zgradu zelenilom u betonskoj žardinjeri.

Na etažama od I do VI sprata smešteno je ukupno 56 stanova različite konfiguracije. Najmanje su garsonjere od 29.24m2 a najveći trosobni stanovi od 83.83m2. Na I, II, IV I V spratu smešteno je po 10 stanova, na III 9 dok je na zadnjem VI spratu 7 stanova.Vertikalna komunikacija rešena je preko stepenista, lifta I sigurnosnog- protivpožarnog stepeništa.

Konstruktivni sistem objekta je skeletni sa armirano betonskim stubovima, gredima i seizmičkim platnima. Medjuspratna konstrukcija je delimično odradjena od AB ploča dok je na mestima gde je to proračun dozvolio korisćena je "fert" medjuspratna konstrukcija. Ispuna zidova je od pune cigle, fasadni zidovi i pregradni zidovi izmedju stanova kao i izmedju stanova i hodnika zgrade su debljine 25cm dok su pregradni zidovi debljine 12 cm.

Primenjeni materijali i standardi

Izolacija
U podovima mokrih čvorova rađena je hidroizolacija "Sikapan 9.6". Plivajući pod ispod stanova se radi sa tvrdo presovanim stiroporom debljine 2cm. Na erkerima spratova je sa donje strane rađena izolacija od stiropora debljine 12cm. Na završnim pločama iznad poslednjih stambenih etaža V i VI se predvidja termoizolacija od ekspandiranog polistirana debljine 10cm. Spoljni zidovi su obloženi stiroporom debljine 10cm.

Podne Podloge
Podovi u stanovima su uglavnom urađeni od hrastovog parketa, prelakiranog lakom visokog sjaja i kvaliteta. Podovi sanitarnih čvorova su od keramičkih pločica, što važi i za podove kuhinja. U hodnicima na spratovima pod je takođe od keramičkih pločica.

Zidovi
Unutrašnji zidovi su omalterisani produžnim malterom, premazani poludisperzivnom bojom sa prethodnim gletovanjem. Zidovi sanitarnih čvorova oblažu se zidnim keramičkim pločicama na otvorenu fugu.

Stolarija
Unutrašnja vrata u stanovima su drvena duplošperovana; ulazna vrata su sigurnosna, otporna na požar 1h, sa metalnim štokom. Spoljna stolarija je od šestokomornih PVC profila zastakljena termopan staklom sa ugrađenom PVC roletnom.