Stambeno-Poslovni Objekat Po+Pr+(5)+6

Izgled objekta sa ulične strane
Izgled objekta sa ulične strane
Objekat se nalazi u ulici Vojvode Tankosića, spratnosti Po+Pr+5 i Po+Pr+6. Podzemna etaža sadrži podzemnu garažu i stanarske ostave. U prizemlju su smešteni lokali, dok se na spratovima nalaze stambene jedinice. Površina stanova kreće se od 32 m2 do 67 m2. Ukupan broj stanova je 44.

Lokacija i okolina objekta

Lokacija na kojoj se nalazi objekat pripada užem gradskom centru Niša, u neposrednoj blizini Doma zdravlja. Okružena je gradskim parkovima, kejom reke Nišave, fakultetima, osnovnim i srednjim školama i drugim značajnijim gradskim sadržajima. Najvažniji javni objekti, koji se nalaze na 5-10 minuta hoda od zgrade su: Filozofski fakultet, OŠ Vožd Karađorđe, gimnazija, Stevan Sremac, gimnazija Bora Stanković, vrtić Bambi, park Čair, kej reke Nišave, Narodno pozorište. U blizini se takođe nalazi nekoliko većih objekata trgovine, kao što su IDEA i Maxi Supemarket. Ostali javni sadržaji sa kojima je lokacija ima dobru komunikaciju su park Svetog Save, Klinički centar, Pozorište lutaka, Dom vojske, trg Kralja Milana. Ulica Vojvode Tankosića, u kojoj je smešten objekat pripada ulici nižeg ranga manje saobraćajne prometnosti, što je čini pogodnom za stanovanje. Lokacija ima dobru povezanost sa Bulevarom Nemanjića i ulicom Sedmi juli, jednim od najfrekventijih i najvažnijih saobraćajnica u Nišu.

Tehnički opis

Podzemna etaža se sastoji iz parking prostora za stacioniranje 24 vozila, tehničkih prostorija i ostava stanara. Stanarske ostave su podeljene u dve celine, jedna sadrži 11 ostava, a druga 33 ostave. Vertikalna komunikacija sa višim etažama se obavlja putem dvokrakog stepeništa i lifta.

U prizemnoj etaži se nalaze dva ulaza u objekat. Glavnom ulazu se pristupa preko pešačke staze koja je direktno povezana sa javnom pešakom stazom, dok se sporednom ulazu pristupa iz prostora pasaža. U vetrobranskom prostoru nalaze se poštanski sandučići, iz koga se ulazi u hodnik sa vertikalnim komunikacijama, stepeništem i dva lifta, od kojih je jedan prilagođen osobama sa invaliditetom. Lokali su orijentisani ka ulici sa pripadajućim sanitarnim čvorovima i magacinskim prostorom. U prizemlju se takođe nalaze i dva garažna boksa, a ostatak partera je iskorišćen za 17 parking mesta.

Od I do VI sprata nalaze se 44 stambene jedinice različite strukture. Najmanja površina stana iznosi 32.56m2, a najveća 67.13m2. Na I, III, IV i V spratu se nalazi po 8 stana, na II spratu 7 stana, a na VI spratu 5 stana.

Vertikalna komunikacija je rešena preko dvokrakog stepeništa, dva lifta, i protivpožarnog stepeništa

Primenjeni materijali i standardi

Izolacija
Podovi u stanovima se rade kao plivajći sa izolacijom od ekstrudiranog polistirena debljine 2cm. Termoizolacija fasadnih zidova radi se od ekspandiranog polistirena, dok su delovi objekta u nivou međuspratnih konstrukcija obloženi kamenom vunom. Delovi fasadnih zidova sa oblogama od panela sadrže termoizolaciju od kamene vune.

Podne obloge
Podne obloge u stanovima se rade od lameliranog troslojnog parketa. Podovi sanitarnih prostorija, kuhinja su od keramičkih pločica, a lokali, terase i hodnici na spratovima oblažu se granitnom keramikom.

Stolarija
Unutrašnja stolarija je od drveta, duplošperovana, a ulazna vrata su sigurnosna sa metalnom konstrukcijom. Spoljašnja stolarija se izrađuje od šestokomornih PVC profila, sa dvostrukim termopan staklom i ugrađenom roletnom.